Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Întrevederea Ambasadorului cu Secretarul General al Francofoniei Louise Mushikiwabo

Publicat:Wed, 20/02/2019 - 14:12

Paris, 20 februarie 2019 – În cadrul întrevederii ambasadorului E. Druc cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, a fost apreciată cooperarea dinamică dintre Republica Moldova și OIF în contextual semnării recente a Pactului lingvistic pentru perioada 2018-2022 și subliniată oportunitatea realizării unor proiecte concrete în cadrul Pactului. În context, ambasadorul a exprimat mulțumiri pentru includerea Republicii Moldova în lista beneficiarilor de asistență în cadrul programului Initiative Francophoned’Etablissement pentru perioada 2019-2022.

Ambasadorul i-a transmis Secretarului general OIF Louise Mushikiwabo felicitări şi urări de succes din partea Ministrului Afacerilor externe şi Integrării europene Tudor Ulianovschi, cu ocazia intrării în funcție, reiterând angajamentul ferm al autorităților Republicii Moldova de a colabora cu OIF în vederea promovării limbii franceze și afirmării Francofoniei în calitate de actor primordial pe scena internațională. Interlocutorii au evocat, de asemenea, oportunitatea efectuării unei vizite oficiale a Secretarului General OIF la Chișinău, la invitația Ministrului AEIE, pe parcursul anului 2019, fapt care ar consolida prezența și rolul Francofoniei în Republica Moldova.

Ambasadorul a subliniat importanța adoptării Planului de acțiuni pentru implementarea Pactului lingvistic cu OIF în termene cât mai restrânse, în vederea lansării proiectelor de cooperare în domenii precum educație, cultură, turism, etc. Totodată, el a informat Secretarul General despre prioritățile Republicii Moldova în cadrul OIF, inclusiv, promovarea limbii franceze în sistemul educațional și administrația publică, consolidarea cooperării comercial-economice cu spațiul francofon, în particular, cu continentul african, promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și dezvoltării durabile. O prioritate distinctă o constituie şi mobilizarea sprijinului cât mai larg al comunității francofone pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM, retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul ţării, aspecte ce-şi regăsesc periodic reflectarea în rezoluțiile summit-urilor OIF.

La rândul său, înaltul oficial OIF a exprimat disponibilitatea de a intensifica cooperarea cu Republica Moldova atât pe plan politic, cât și sectorial, precum și de a oferi asistență și expertiză în realizarea angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Pactului lingvistic.