Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Întrevederea Ambasadorului cu Secretarul general parlamentar al APF, Jacques Krabal

Publicat:Wed, 27/02/2019 - 14:15

Paris, 26 februarie 2019 – În cadrul întrevederii ambasadorului E. Druc cu Secretarul general parlamentar al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), Jacques Krabal, a fost salutată cooperarea eficientă cu secția moldovenească la APF în promovarea limbii franceze și implementarea la nivel național a rezoluțiilor adoptate de către APF. Totodată, Ambasadorul a exprimat gratitudine pentru asistența acordată de APF în consolidarea capacităților de limbă franceză a deputaților și funcționarilor Secretariatului Parlamentului în cadrul programului Noria şi a accentuat interesul și angajamentul autorităților RM pentru promovarea cooperării francofone la toate nivelurile, inclusiv cel parlamentar.
 
La rândul său, Jacques Krabal a exprimat disponibilitatea APF de a susține în continuare programele de promovare a limbii franceze în RM, inclusiv prin organizarea unor stagii pentru funcționarii Secretariatului Parlamentului în parteneriat cu Şcoala naţională de Administraţie (Ecole Nationale d’Administration) și Parlamentul francez.
 
Oficialii au discutat de asemenea oportunitatea efectuării unei vizite de lucru a Secretarului general parlamentar al APF la Chișinău pe parcursul anului 2019, în scopul consolidării prezenței și rolului Francofoniei parlamentare în RM.
 
Un subiect separat al discuției l-au constituit alegerile parlamentare în Republica Moldova din 24 februarie curent, oficialul APF exprimând speranța că noul legislativ va continua să atragă o atenție sporită cooperării parlamentare francofone.
 
Notă: În perioada 2015-2018, Parlamentul Republicii Moldova a beneficiat de sprijinul APF pentru „Promovarea Francofoniei” în cadrul programului Noria, ce prevede finanțarea a trei componente: cursuri de limbă franceză pentru deputați și funcționari ai Secretariatului Parlamentului, traducerea în limba franceză a paginii web a Parlamentului, precum și dotarea cu documente și literatură franceză.