Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Întrevederea dnei Lilia Țîcu, Însărcinat cu afaceri a.i., cu dl Alexis Andres, Directorul pentru Rusia și Europa Orientală, Direcția Generală Europa continentală, MEAE al Franței.

Publicat:Fri, 03/12/2021 - 19:09

Modalitățile de extindere a relațiilor bilaterale și perspectivele cooperării pe dimensiunea integrării europene, în contextul preluării de către Franța a Președinției la Consiliul UE au fost discutate în cadrul întrevederii Însărcinatului cu afaceri a.i. Lilia Țîcu, cu dl Alexis Andres, Directorul pentru Rusia și Europa Orientală, Direcția Generală Europa continentală, din cadrul MEAE al Franței.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii privind subiectele actuale de pe agenda relațiilor bilaterale și rezultatele obținute în urma înțelegerilor avute în cadrul vizitelor la Paris a Președintei Republicii Moldova M. Sandu, și a vizitei la Chișinău a Ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței Jean-Yves Le Drian din acest an. Totodată, au fost trasate obiectivele și prioritățile pentru cooperarea ulterioară, fiind remarcată existența unui cadru oportun de valorificare a cooperării bilaterale în contextul celebrării aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre statele noastre, care conferă o valoare în plus activităților diplomatice preconizate pentru 2022. Acestea s-au referit, în particular, la organizarea consultărilor politice bilaterale, activitatea Agenției pentru Dezvoltare franceze în țara noastră, semnarea Convenției privind evaziunea fiscală și negocierea proiectului Acordului în domeniul protecției sociale, crearea Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, desfășurarea unor misiuni ale oamenilor de afaceri, relansarea proiectului de reabilitare a unor porțiuni ale căii ferate din Republica Moldova, calendarul activităților culturale ale Ambasadei.

Totodată, în contextul preluării de către Franța a Președinției la Consiliul UE din 1 ianuarie 2022, partea franceză a fost informată despre evoluțiile înregistrate de Republica Moldova pe dimensiunea integrării europene, fiind elucidate, în special, pregătirile și așteptările de la Summitul Parteneriatului Estic din 15 decembrie curent.