Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Cooperarea moldo-franceză la nivel local

Publicat:Fri, 15/07/2022 - 19:13

Ambasadoarea Corina Călugăru a avut o întrevedere cu Primarul comunei Villeneuve Saint-Georges, Philippe Gaudin, cu care a discutat despre perspectivele de cooperare la nivel de autorități locale, precum și despre procesul de integrare a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți cu traiul la Villeneuve Saint-Georges.

Remarcând deschiderea fără de precedent a Franței față de Republica Moldova, Ambasadoarea Corina Călugăru a evidențiat importanța stabilirii contactelor la nivelul autorităților locale dintre cele două țări și lansarea unor proiecte comune. Primarul Philipe Gaudin a exprimat deschiderea pentru o astfel de cooperare, inclusiv pentru continuarea procedurilor de stabilire a legăturilor de înfrățire cu un oraș din țară.

Referindu-se la comunitatea cetățenilor Republicii Moldova din Villeneuve Saint-Georges, una dintre cele mai numeroase dintr-o localitate franceză, Ambasadoarea Corina Călugăru s-a interesat despre procesul de integrare a conaționalilor noștri și dacă există deficiențe în acest proces.

Primarul Ph.Gaudin a notat că administrația locală oferă toate instrumentele și oportunitățile pentru primirea și acomodarea cât mai bună a migranților din diferite state, exprimând aprecieri pentru integrarea rapidă în societate a diasporei moldovenești. O experineță utilă în acest sens a constituit organizarea alegerilor prezidențiale și legislative din anii precedenți.

Oficialii au agreat organizarea unor evenimente cu caracter economic, cultural și educațional, în comun cu Primăria loc.Villeneuve Saint-Georges, prilejuite, inclusiv, de aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-franceze.