Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Expoziția “Zwy Milshtein, Chants d’Est” la Lyon (18 februarie – 27 martie 2022)

Publicat:Tue, 22/02/2022 - 19:39

La 17 februarie, la Fondation Renaud Fort de Vaise, Lyon, a avut loc vernisajul expoziției “Zwy Milshtein, Chants d’Est (Cântări din Est)”.

Ambasada Republicii Moldova în Franța are onoarea și plăcerea de a oferi înaltul său patronaj acestei expozitii dedicate pictorului, scriitorului, gravorului și sculptorului Zwy Milshtein, născut în 1934 la Chișinău. Artist important al generației sale, de-a lungul carierei Zwy Milshtein se amuză în continuu cu materialele și sensul culorilor. Pentru el, “prin artă accedem la lucruri mai puțin evidente”.

Cu această ocazie, Excelența Sa Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova, a transmis un mesaj publicat în broșura expoziției: “Dacă itinerarul său începe în 1934 la Chișinău, capitala Moldovei, urmând o perioadă de refugiu, alături de mama și fratele său în orașul Orhei, înainte de a părăsi țara în 1941, unde a avut ocazia să se întoarcă ulterior în 2000 și 2008, Zwy Milshtein este în primul rând un artist extraordinar, care a marcat timpul prin talentul său imens, forța creativității și munca intensă și căruia îi datorăm respectul și admirația noastră. […] Tocmai din această perioadă își are sursa naivitatea și lejeritatea operei sale, amestecul între tragic și comic, nostalgic și ironic, toate cu un strop de umor și libertate pentru a se răzbuna asupra istoriei și fragilității condiției umane.”

Reprezentând Ambasada la deschiderea expoziției, Christian Daudel, Consulul onorific al Republicii Moldova în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, a adus la cunoștința publicului elemente din istoria picturii moldovenești de-a lungul unui secol (1920-2020).

Vizitatorii au degustat, de asemenea, bucate tradiționale și vinuri autohtone datorită contribuției Terra Moldova Lyon.

Ambasada aduce mulțumiri familiei Milshtein și tuturor partenerilor acestui frumos proiect.

Expoziția este în continuare deschisă până pe 27 martie 2022, vă invităm să o vizitați!

Foto credit:

©Fondation Renaud

©akira.inumaru