Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Lansarea cărții “Amprente de lumină” de Larisa Sochirca la Ambasada Republicii Moldova în Franța

Publicat:Mon, 08/11/2021 - 11:08

Pe 5 noiembrie, Ambasada Republicii Moldova în Franța a organizat seara literară dedicată lansării cărții “Amprente de lumină” de Larisa Sochirca.

În cadrul evenimentului, publicul a avut ocazia de a cunoaște aspecte marcante din viața scriitoarei – copilăria sa în regiunea Cernăuți și dragostea pe care i-au transmis-o părinții pentru limbă și literatură, cariera în domeniul matematicii și ciberneticii și curajul de a urma vocația literară. Eseurile incluse în volum, pe care scriitorul și publicistul Vitalie Vovoc, moderatorul evenimentului, le-a caracterizat, pe merit, drept “psalmi”, au fost recitate de către invitați, printre care scriitori, familie, prieteni și admiratori ai creației doamnei Larisa Sochirca.

Lilia Țîcu, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei, a remarcat sensibilitatea cu care autoarea Larisa Sochirca reușește să trateze subiecte complexe precum gândurile și trăirile profunde, emoțiile și sentimentele ascunse, precum și faptul că fiecare text vine cu o culoare nouă și, asemenea unui vitraliu, reflectă lumina și amprentele ei într-un mod deosebit. Totodată, a fost salutată posibilitatea de a relua activitățile cu public după o perioadă marcată de pandemie și subliniată deschiderea misiunii diplomatice de a iniția și de a oferi sprijin în desfășurarea evenimentelor culturale în Franța în parteneriat cu comunitatea oamenilor de cultură originari din Republica Moldova.

Scriitorii prezenți la eveniment au remarcat, în intervențiile sale, spiritul de observație și profunzimea eseurilor scurte incluse în volumul „Amprente de lumină”. Autoarea însăși, Larisa Sochirca, a subliniat faptul că eseurile sale sunt o descriere fie a frumosului pe care îl vede în jurul său, fie a impresiei cu care rămâne în urma observațiilor asupra acestuia, purtând o încărcătură atât estetică, cât și etică.

Ambasada aduce mulțumiri autoarei Larisa Sochirca, scriitorului și publicistului Vitalie Vovc, scriitoarelor Lucreția Bârlădeanu și Olga Căpățînă, precum și tuturor celor care au dat curs invitației de a participa la această frumoasă seară literară.