Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Lansarea proiectului UNESCO în Republica Moldova „Transformarea digitală a Industriilor culturale și creative”

Publicat:Mon, 25/07/2022 - 11:35

Finanțat de Fondul de încredere pentru dezvoltarea industriilor creative UNESCO, cu sprijinul Republicii Coreea și implementat în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Artcor, proiectul va contribui la apariția unor sectoare culturale creative dinamice și motoare puternice ale economiei.

Cu o durată de implementare de doi ani și un buget de peste 70 de mii de dolari, acțiunile în cadrul proiectului vor include, inițial, o cartografiere a sectoarelor culturale și creative, iar în baza necesităților de instruire identificate vor fi organizate sesiuni de formare continuă.

Lansarea proiectului a avut loc în prezența Secretarului de Stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, reprezentanților Biroului Regional UNESCO pentru Europa Matteo Rosati, Ofițer de Programe și Alma Megan Slipicevic, manager de proiect, reprezentantei coordonatorului rezident ONU în Moldova, Dominika Stojanoska, precum și actorilor din sectorul industriilor culturale și creative.

În intervenția sa, Ambasadoarea Corina Călugăru, Delegat Permanent al Republicii Moldova la UNESCO, a salutat demararea proiectului, subliniind necesitatea de a valorifica potențialul creator al poporului nostru, factorul uman fiind cea mai valoroasă resursă de care dispune țara noastră. Pornind de la lecțiile învățate în perioada pandemiei și dezvoltarea tehnologiilor, proiectul va facilita adaptarea industriilor culturale și creative la noul context digital, contribuind astfel la preluarea bunelor practici internaționale și la consolidarea cooperării RM cu UNESCO. Creativitatea fiind un bun comun care poate deveni patrimoniul de mâine, este important să creăm condițiile necesare pentru ca sectorul cultural și creativ să se dezvolte și să contribuie la dezvoltarea țării noastre.