Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Participarea Republicii Moldova la French Healthcare Innovation and Business Forum

Publicat:Thu, 22/09/2022 - 09:15

În perioada 19-20 septembrie 2022, delegația Republicii Moldova condusă de Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a participat la prima ediție a forumului internațional în domeniul sănătății French Healthcare Innovation and Business Forum.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Președintele Asociației Franceze de Sănătate / French Healthcare Association,  Jean-François Gendron a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Sănătății și French Healthcare Association. Documentul va permite stabilirea parteneriatelor pentru formarea medicilor și lucrătorilor medicali, schimburi de practici, dezvoltarea infrastructurii în domeniu, digitalizarea serviciilor, dezvoltarea start-up-urilor, cercetarea și tratarea cancerului.

În cadrul panelului dedicat Femeilor în sectorul sănătății, Ministrul Sănătății a prezentat activitatea femeilor în sectorul medical, remarcând că sistemul medical din Republica Moldova înregistrează un număr mare de femei medici și asistente, inclusiv șefi de instituții medicale, precum și funcționari în aparatul central al Ministerului. Astfel, în anul 2021 circa 58,7% medici și 93,2% din personalul medical cu studii medii sunt femei.

Pe parcursul vizitei au avut loc mai multe întrevederi cu actori din sectorul sănătății și membrii Asociației Franceze de Sănătate, precum instituții medicale, companii farmaceutice, start-up-uri, furnizori de dispozitive medicale, companii specializate în construcția spitalelor.

Delegația națională a mai avut o vizită de documentare la grupul de spitale Groupe Hospitalier Paris Saint-Joseph. În discuțiile cu Directorul General, Jean-Patrick Lajonchère și șefii de departamente au fost abordate managementul activității celor două instituții medicale, digitalizarea serviciilor medicale, oportunități internaționale de formare a medicilor, tratamentul bolilor cardiologice, diabetului, cancerului, etc.