Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Republica Moldova – invitat de onoare al Weekendului Francofoniei la Yèbles, Seine-et-Marne

Publicat:Mon, 21/03/2022 - 09:04

În perioada 19-20 martie 2022, Republica Moldova a participat în calitate de invitat de onoare al Weekendului Francofoniei din localitatea Yèbles. Aflat la cea de-a 4-a ediție, festivalul reprezintă un eveniment francofon de referință în regiunea Seine-et-Marne, bucurându-se de susținerea deputaților, aleșilor consiliilor regionale, departamentale și locale și reprezentanților corpului diplomatic. Peste 40 de țări au fost reprezentate la festivitatea din acest an, în cadrul căreia a fost celebrată diversitatea culturală și gastronomică a spațiului francofon.

La deschiderea evenimentului, Ambasadoarea Corina Călugăru a adus mulțumiri primarului orășelului Yèbles, Marième Tamata-Varin, pentru primirea călduroasă și vizibilitatea specială acordată Republicii Moldova în cadrul ediției din acest an a Weekendului Francofoniei, subliniind apartenența țării noastre la valorile francofone – pace, solidaritate, drepturile omului, dialog, diversitate culturală, respect, armonie și o mai bună înțelegere a celuilalt. Vizitatorii au fost invitați să efectueze un tur virtual al țării noastre prin intermediul creațiilor scriitorilor, pictorilor, artizanilor, meșteșugarilor și creatorilor frumosului din Republica Moldova, tradițiilor naționale precum Mărțișorul și Cămașa cu altiță, siturilor turistice, vinurilor autohtone și gastronomiei tradiționale. Cu titlu special a fost evocată ospitalitatea milenară a poporului nostru, manifestată în ultimele săptămâni în primirea unui număr important de refugiați ucraineni în familiile și casele concetățenilor noștri. Oficialii prezenți la eveniment – consilieri și aleși ai regiunii și departamentului – au salutat atașamentul țării noastre față de francofonie, solidaritatea în primirea refugiaților și bogăția culturală.

Ambasada aduce mulțumiri asociațiilor diasporei care s-au implicat cu dăruire și profesionalism pentru a coordona și a face posibilă participarea țării noastre la eveniment – Asociația Inter Arts Elena Chavanne, Asociatia Casa Mare Svetlana Postolachi și Galerie Moldave.

De asemenea, suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la prezentarea țării noastre în cadrul celor 2 zile ale Weekendului Francofoniei:

- acordeonista Daniela Mastacan,

- scriitorii Vitalie Vovc, Olga Căpățînă, Lucreția Bârlădeanu, Larisa Sochirca,

- asociațiile implicate în proiecte francofone pe dimensiunea educației Asociația Moldova France – Francophonie et Solidarité și Asociația culturală plurilingvă Moldo-Franceză L’Ame Moldave,

- artiștii plastici Augustina Renița-Mirjol, Endorfina, Aliona Bereghici, Vitalie Grisciuc, Mihaela Laslo,

- coordonatoarea atelierelor de mărțișoare și semne cusute Cristina Catan,

- creatoarea de păpuși și lumânări Dina Vrîncean,

- Traiteur Catering Lili Moraru, Dina Vrîncean, Anastasia Vrîncean, Nadejda Cosarca ale căror bucate tradiționale alese, plăcinte, colaci, patiserie au fost savurate și înalt apreciate de vizitatori,

- ANTRIM pentru materialele privind oportunitățile turistice ale Republicii Moldova.