Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

A A A

Relaţii comercial-economice

Analiza evoluției exporturilor pe țări în anul 2017, comparativ cu anul 2016, relevă majorarea exporturilor din Republica Moldova în Franța cu +13,6%. Analiza evoluției importurilor pe țări în anul 2017, comparativ cu anul 2016, relevă creșterea importurilor din Franța în Republica Moldova cu +25,3%. Franța se situează pe locul 11 la nivel mondial printre țările partenere cu care țara noastră are relații comerciale. Întreprinderile franceze care activează în Republica Moldova contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă. Potrivit datelor prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în țara noastră activează 230 de întreprinderi cu capital francez.

 

Principalele întreprinderi cu capital francez care activează în Republica Moldova: Société Génerale (sectorul bancar), Orange (telecomunicaţii), Lafarge (materiale de construcţii), Fabbri-Inox (utilaj industrial), Lactalis (industria alimentară).

 

În anul 2018, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Franța au cunoscut o dinamică pozitivă. În perioada ianuarie-noiembrie 2018, exporturile către Franța au constituit 45.249,62 dolari SUA, iar importurile din Franța - 122.058,24 dolari SUA. Principalele produsele exportate în Franţa: mierea, produsele de origine animală, cerealiere (orz, porumb), textile, fructe uscate, miezul de nucă, etc. În Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea 225 de întreprinderi cu capital francez cu investiţii de 137 mil. lei. Franţa deţine locul 12 în topul investitorilor străini în ţara noastră.